De regel, de afspraak en de uitzondering

posted in: Uncategorized | 0
Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

 

De regel, de afspraak en de uitzondering

 

Hoeveel regels heb jij thuis? Soms hebben ouders er thuis zoveel dat kinderen er geen wijs meer uit kunnen. En ze worden daar vaak opstandig en onhandelbaar van! Wat kun jij daar als ouder mee….?

Laten we eens kijken naar regels en hoe staat ze tot afspraken?

Een regel is een ‘opdracht’ waar iedereen zich aan moet houden. Dat is iets wat de ouders opleggen. En is in feite niet onderhandelbaar.

Een afspraak is een ‘plan’ dat je samen bedenkt en waar beide partijen (in dit geval jij en je kind) tevreden mee zijn. Dus waar kinderen ook inspraak in kunnen hebben.

Het grootste verschil tussen een regel en een afspraak is de veranderbaarheid. Een regel wordt van bovenaf veranderd en wordt dus opgelegd. Een afspraak verandert in overleg met elkaar en maak je dus samen.

Toch worden kinderen vaak een regel opgelegd met de verwarrende ( en onjuiste ) bewoording: ‘dat spreken we af’ of ‘dat hadden we afgesproken’

Dat is dan een vergissing, want jij legt m op!

 

En dan heb je de uitzondering…..wijk je als ouder af van je eigen regel…….dat is het feest! En hoe vaak jij af wilt wijken, dat moet je zelf weten, als het maar geen regel wordt 🙂

 

Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *