Iets nieuws? Eng!

posted in: Uncategorized | 0
Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

Iets nieuws? Eng!?

 

Stel je kind staat voor iets nieuws dat hij gaat doen…hoe reageer je als hij dan zegt: ‘ik wil niet….ik durf niet’

Natuurlijk, nieuw is toch hartstikke eng…..want een nieuwe situatie herbergt onbekende dingen, dat kan wel eens heel moeilijk zijn. Maar je kind heeft ook een natuurlijke drang tot groei. En je kind is ergens ook nieuwsgierig. Hij kent de behoefte om angst te overwinnen.
Om je kind te helpen is een toverzin. Deze toverzin bestaat daarom uit twee delen. Het eerste gedeelte is het antwoord op ‘Ik wil niet’. Je erkent: ‘Natuurlijk wil je niet.’ Deze erkenning geeft je kind rust. Je hebt het begrepen. Maar het is niet zo dat je kind echt niet wil. Bijvoorbeeld voor het eerst op naar een nieuwe school gaan: dat is eng, maar ook leuk-spannend.
Je wilt als ouder je kind helpen, nietwaar, met het overwinnen van de angst voor het onbekende. Je helpt je kind vooruit met de volgende opmerking, die inspeelt op de innerlijke behoefte van je kind. Je erkende het angstige gevoel met: ‘Natuurlijk wil je niet.’

En nu voeg je daaraan toe: ‘want je weet nog niet hoe leuk je het vindt.’ Nu ontstaat er verwarring van binnen: deze laatste logica verklaart de angst en tegelijkertijd voorspelt die logica een goede afloop. Wat een rare zin: ‘Natuurlijk wil je niet, want je weet nog niet hoe leuk je het vindt.’ De gedachte die nu bij je kind wakker kan worden, is: ik ben bang want ik weet iets niet; ik ga het leuk vinden, alleen dat weet ik natuurlijk nu nog niet, tenzij ik erheen ga; ik vind het alleen maar eng omdat ik nog niet weet hoe leuk het wordt!

De uitleg over deze zin is als volgt:
Met de eerste zin stem je af op waar het kind zit en geeft het erkenning. Dit geeft rust. Doordat je kind dit bevestigt kom je al dichterbij het doel dat het kind wil aangaan…het spannende onbekende.
Door ‘want’ te gebruiken maak je een koppeling, een verklaring, waardoor het aannemelijk wordt voor je kind. Uiteraard dient deze suggestie tegemoet te komen aan de (innerlijke) behoefte van je kind.

Ik ben benieuwd of deze toverzin je helpt, laat het me weten,

Groetjes Lotte

 

Geïnspireerd door Gerbrig Yntema  en Charlotte Visch

Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *