Pesten

posted in: Uncategorized | 0
Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

gepest-kind

 

Er wordt tegenwoordig veel gedaan om pesten tegen te gaan. Ook op scholen is er bijzondere aandacht voor. Er is een verschil tussen plagen en pesten. Tussen uitdagen en sarren. Naast het tegengaan van pesten is het voor een kind dat bloot staat aan pesten goed om zich zelf in waarde te herkennen en zich te erkennen.  En zo dus ook een autonome weerbaarheid te ontwikkelen. Een kind dat langdurig gepest is heeft baat bij integratieve therapie om zo terug in balans te komen en zichzelf weer te ontdekken.

 

Gevolgen van pesten
Pesten en zeker langdurig pesten heeft veel gevolgen op de persoonlijke ontwikkeling van een kind. Het kind loopt (blijvend) gevoelens op zoals:

  • het gevoel dat je alles fout doet.
  • soms heel alleen en verdrietig zijn.
  • het gaat misschien niet zo goed meer op school.
  • bang om naar school te gaan.
  • bang om nieuwe vrienden te maken.
  • niet goed meer slapen omdat je ligt te denken aan het pesten.
  • geloven wat de pesters over je zeggen.

Gevolgen als je pest:
Ook degene die pest ondervindt vaak negatieve gevolgen.

  • Andere kinderen zijn een beetje bang voor je.
  • Je hebt eigenlijk niet veel echte vrienden of vriendinnen.
  • Je voelt je schuldig omdat je anderen pest, maar je weet niet hoe je moet stoppen met pesten

Wat is het verschil tussen plagen en pesten?
Is een opmerking maken over iemands haar of kleding plagen of pesten? En als je elke dag wel een keer een opmerking over dezelfde klasgenoot maakt? Is dat pesten? Er is een duidelijk verschil tussen plagen en pesten. Hier lees je wat de verschillen zijn:

Plagen – gebeurt vaak spontaan, het duurt niet lang en gebeurt niet dag in dag uit. Bij plagen ben je gelijk aan elkaar; niemand is de baas. Ook liggen de rollen niet vast, de ene keer plaagt de één, de andere keer plaagt de ander. Plagen gebeurt zonder iemand pijn te willen doen en is daarom vaak leuk en grappig.

Pesten – Bij pesten ben je niet gelijk aan elkaar. De pester is vaak sterker of ouder en heeft een grote mond. Anderen kijken vaak tegen de pester op. Pesten gebeurt ook vaak in een groep en telkens is dezelfde persoon de klos. De pester wil pijn doen, vernielen of kwetsen. Pesten gebeurt vaker dan één keer, soms weken – of maandenlang. Het gebeurt meestal zo dat volwassenen het niet merken.

Pesten heeft een groot effect. De gepeste voelt zich vaak eenzaam en verdrietig en is onzeker en bang. Pesten kan zelfs lichamelijke en (soms blijvende) psychische klachten veroorzaken.

Binnen de Integratieve Therapie zijn er speciale modellen en wijzes om pesten en de gevolgen van pesten met het kind samen bespreekbaar te maken en in een werking te zetten naar herstel en verbetering.

bron – pestweb
Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *