Veiligheid, Educatie, Gezondheid en Liefde

posted in: Uncategorized | 0
Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

Veiligheid, Educatie, Gezondheid en Liefde

De Drie Wetten en de Liefde

Voor alle grote en kleine mensen geldt: Hoe minder regels, hoe groter de kans dat werkelijk belangrijke regels ook opgevolgd worden. Het is daardoor immers een stuk overzichtelijker en meteen duidelijk welke dingen belangrijk zijn.

Hoe kun je als ouder nu het beste omgaan met het maken van regels en afspraken met je kind? Als hulpmiddel hiervoor zijn er vanuit de integratieve zienswijze De Drie Wetten opgesteld(*), die helpen om het onderwerp bespreekbaar te maken en die je als volgt aan je kind kan uitleggen:

 

In Nederland zijn er heel veel wetten. Dat zijn regels, zoals verkeersregels. Iedereen moet zich daaraan houden. Voor ouders van kinderen zijn er drie belangrijke wetten waar zij zich aan moeten houden in het belang van hun kinderen. Zelfs als ouders het niet willen, moet het toch.

 

  • Wet 1: veiligheid. Wij als ouders moeten je beschermen tegen gevaar. Daarom roepen we tegen je dat je niet zomaar mag oversteken. En goed naar links en rechts moet kijken.
  • Wet 2: scholing. Om later een leuke baan te hebben die bij jouw hersens past, moet je leren en naar school. Je kunt heel veel op andere manieren leren, maar toch moet je naar school.
  • Wet 3: gezondheid. Wij moeten zorgen dat je gezond blijft. Daarom willen we dat jij je warm aankleedt, goed eet en genoeg slaapt.

 

Jouw opvoeddoelen kun je meestal koppelen aan deze drie wetten. Voor kinderen worden de huisregels dan vanzelf begrijpelijker.

Bijvoorbeeld: Je mag niet te laat opblijven op een doordeweekse dag vanwege je gezondheid (wet 3), we helpen je met je huiswerk in verband met je scholing (wet 2), en je mag niet te laat thuiskomen in verband met je veiligheid (wet 1).

Hoe meer je bespreekt waarom je iets doet of zegt, hoe duidelijker het voor je kind is en hoe meer vertrouwen hij/zij in jou zal hebben. Mocht zich een situatie voordoen dat er echt gevaar dreigt, zal je kind blind gehoorzamen.

 

En eigenlijk als je regels niet aan een van deze wetten voldoet, dan heeft je kind een punt, het is gezeur van jou……!

En dat we ons best doen omdat we houden van onze kinderen en liefde willen geven, zoveel we kunnen…..dat is de basis!

 

 

*Visch, C. (2013) De sleutel tot je kind (2e druk). Steenwijk: 248media uitgeverij

Voor dit blog heb ik me laten inspireren door Gerbrig Yntema

Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *