Zichtbaar om hulp vragen

posted in: Uncategorized | 0
Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

Zichtbaar om hulp vragen

Om mijn praktijk meer zichtbaarheid te geven ben ik begonnen met een blog….Ook ben ik veel meer folders en flyers rond gaan brengen bij verschillende instellingen. Steeds meer mensen zien nu dat ik er ben voor hun kinderen, wanneer die met een kleine of grote uitdaging zitten die ze aan willen pakken. Ik ben dus actief iets gaan doen om te krijgen wat ik wil….precies wat een kind ook doet!

Een klein kind trekt niet voor niets aan je rok en zet het op een brullen!

Een meisje kalkt met mama’s lippenstift niet zomaar de wc vol!

En grote jongen pikt niet voor niets uit de koektrommel!

Kinderen hebben over het algemeen handige ideeën en manieren om zichzelf zichtbaar en hoorbaar te maken. Manieren die we als ouders accepteren: lief vragen….is daar eentje van In de bovenstaande voorbeelden zijn kinderen al voorbij het punt dat ze het lief kunnen vragen…..de maat is vol. Zij willen aandacht, niet goedschiks, dan maar kwaadschiks….zo zien wij als ouders dat. En dat noemen we dan

on-ge-hoor-zaam….

terwijl de kinderen vooral willen dat ze worden ge-hoord!

Kinderen zijn in te delen in 3 categorien:

Kernwoordenprater: Een kind probeert met een paar worden iets te vertellen, in de hoop dat jij het begrijpt. ‘Ik wil nog meer cadeautjes’ kan een kind roepen op een verjaardag. Die kennen we vaak wel, op de verjaardag heeft het kind al mega gave cadeautjes gekregen. Dat geeft een fijn gevoel. Dus concludeert het kind dat het krijgen van cadeautjes een lekker gevoel geeft….De kernwoordenprater is bezig met zichzelf, met zijn gevoelens van behaaglijkheid die hij wil verlengen.

Puzzelkletser: Dit kind doet het anders, die maakt er een puzzel van met aan jou de taak om die op te lossen. Deze vraagt vaak net op een onhandig moment iets aan je, waardoor een communicatiemisverstand ontstaat en de ouder vaak een verkeerde conclusie trekt. De puzzelkletser is het kind dat behoefte heeft om gezien te worden en zoekt naar een gelijkwaardig contact.

Krachtmeter: Het zijn vooral kinderen die gevoelig reageren op flauwe opmerkingen plagerijtjes van anderen. Ze onderzoeken of hun ouders krachtig genoeg zijn om hen te beschermen tegen de heftige overspoelende gevoelens die ze bij zichzelf ervaren.  Deze kinderen hebben een innerlijke overtuiging; als jij jezelf al niet kunt beschermen op een rustige respectvolle manier, hoe kun je mij dan beschermen? Zij testen je vermogen om bij jezelf te blijven zonder de ander te schofferen, kleineren of te pesten.

Herken je je kind in een van de bovenstaande categorien?

Kinderen die iets willen, die laten dat over het algemeen goed weten. Maar wat als je ‘onzichtbaar’ bent, als mensen niet zien dat je iets wil, niet zien dat je hulp nodig hebt. Dan wordt het lastig voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Nu ben ik benieuwd, hoe laat jouw kind zien dat het zichtbaar is? En kan ik daar nog een steuntje bij in de rug geven bij het Kinderhart?

moeder-kind

 

 

Inspiratie uit “de sleutel tot je kind” van Charlotte Visch, 2012

Interessant? Deel dit met anderen, of een specifiek persoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *